Профілактика простудних захворювань

У холодну пору року збільшується кількість хворих на простудні захворювання, серед яких найбільш поширеним є грип.

Грип – це високозаразне вірусне захворювання, небезпечне тяжкими ускладненнями, які можуть призводити навіть до смерті. Він має симптоми, подібні до інших гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ). Тому, щоб правильно лікувати, дуже важливо визначити це захворювання.

Найчастішим і найбільш загрозливим ускладненням грипу є пневмонія, яка іноді лише за 4–5 днів може призвести до смерті хворого. Серцева недостатність також нерідко розвивається внаслідок ускладнень грипу.

Грип дуже легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом, коли хвора людина кашляє, чхає чи просто розмовляє. У зоні зараження перебувають усі в радіусі 2 м навколо хворого.

Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів – приблизно 7 днів.

Цього року повернувся вірус типу А «Каліфорнія» (H1N1), що наробив переполоху в 2009 році. Втім фахівці стверджують, що він не має такої високої патогенності. Тому він, імовірно, не призведе до таких тяжких наслідків, які  спостерігались три роки тому. Крім того, з’явилися два відносно нових штами: типу А «Вікторія» (H3N2) та типу В «Вісконсин». Кілька років вони не циркулювали в Україні, отже, в більшості людей імунітет до них не сформувався. Проте великої епідемії фахівці не прогнозують.

Щоб не провокувати ускладнень хвороби і не наражати інших людей на небезпеку при появі перших симптомів грипу хвора людина обов’язково повинна залишатися вдома. Такими симптомами є: підвищена температура тіла, біль у горлі, кашель, нежить і біль у м’язах. При їх появі не варто виходити з дому навіть заради візиту до лікаря – його потрібно викликати додому. Призначене лікарем симптоматичне лікування у домашніх умовах може бути достатнім для одужання. Якщо стан хворого не погіршується, необхідно продовжувати лікування вдома до повного зникнення симптомів. Якщо стан хворого погіршується, не зволікайте з госпіталізацією, адже тепер під загрозою його життя.

Викликайте «швидку» або терміново звертайтеся безпосередньо до лікарні, якщо присутні такі симптоми, як: сильна блідість або посиніння обличчя; затруднення дихання; висока температура тіла, що довго не знижується; багаторазове блювання та випорожнення; порушення свідомості – надмірна сонливість чи збудженість; біль у грудній клітці; домішки крові у мокротинні; падіння артеріального тиску. Продовжувати лікування вдома за наявності цих симптомів небезпечно. Затримка з госпіталізацією може призвести до смерті хворого.

Вірус грипу небезпечний, але не всесильний. Якщо дотримуватись кількох простих речей, можна легко уникнути зараження грипом навіть під час епідемії. Щоб під час сезону грипу та епідемій зменшити вірогідність контактів із хворими необхідно уникати скупчення людей. Щоб захистити себе чи оточуючих від зараження треба користуватися одноразовими масками. Маскою повинна користуватися також людина, яка доглядає за інфекційним хворим. Хворий має використовувати маску лише тоді, коли перебуває серед здорових людей. Маска ефективна лише тоді, якщо вона прикриває рот і ніс. Важливо пам’ятати, що у будь-якому випадку маску необхідно замінити, як тільки вона стане вологою чи забрудниться. Необхідно регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання – як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе віруси та бактерії, які можуть залишатися активними протягом кількох годин після перебування у приміщенні хворої людини. Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми для підвищення опірної здатності організму та частіше мити руки. Це збільшить шанси запобігти як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням.

При перших ознаках хвороби потрібно залишатися вдома: не йти на роботу або, якщо захворіла дитина, не вести її до школи чи дитячого садочка, щоб не провокувати погіршення стану хворого і не наражати оточуючих на небезпеку. Якщо вас непокоїть стан вашого здоров’я, обов’язково звертайтеся до лікаря, але викликайте його додому. Крім того, необхідно ізолювати хворого: виділити йому окрему кімнату і посуд. Щоб запобігти розпорошенню інфікованих краплин слизу, які є основним джерелом зараження, треба прикривати рот і ніс під час кашлю та чхання.

Щорічна вакцинація є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною. Найкращий час для проведення вакцинації – напередодні грипозного сезону (у вересні). Якщо такої можливості не було, вакцинуватися можна і протягом усього сезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу. Жінки, які годують груддю, можуть бути вакциновані. Крім того, будь-яке грипоподібне захворювання не є підставою для припинення грудного годування.

Якщо говорити конкретно про щеплення проти грипу, то протипоказанням є алергічна реакція на яєчний білок (віруси для вакцини вирощують на курячих ембріонах, і їхні частки потрапляють у препарат, хоч би як ретельно його очищували) або інші компоненти вакцини. Дітям із хронічними захворюваннями чи з вадами розвитку в разі, якщо ці хвороби не входять до переліку протипоказань, робити щеплення не лише можна, але й необхідно, оскільки ці діти належать до найуразливішої категорії.

Щодо вакцинації, то в Україні зареєстровано п’ять різних препаратів. Усі вони рівноцінні за своєю якістю, складом та ефективністю. ВООЗ щороку визначає які віруси циркулюватимуть, а виробники закладають їх у свої вакцини. З метою профілактики захворювання на грип в епідсезоні 2012 – 2013 рр. можуть використовуватися вакцини, які мають державну реєстрацію та пройшли відповідний лабораторний контроль якості. Згідно із чинним законодавством вакцини для профілактики грипу централізовано МОЗ не закуповуються.

Усі засоби профілактики грипу мають особливе значення для людей, які належать до груп ризику. Для цих людей грип становить найбільшу небезпеку, а вчасна регулярна профілактика здатна врятувати життя.

До груп ризику входять: діти до 5 років (особливо діти до 2 років), вагітні жінки, люди віком понад 65 років, з надмірною вагою, а також з тяжкими хронічними захворюваннями. Для цих людей грип становить особливу загрозу, оскільки стан їх організму суттєво зменшує шанс одужати без ускладнень, а часто – вижити. Крім того, існують професійні групи ризику, до яких належать медичні працівники, вчителі й вихователі, продавці, водії громадського транспорту, тобто ті, які працюють у багатолюдних місцях.

Лікувати грип можна за допомогою  препаратів з доведеною активністю проти вірусу грипу – лише вони здатні вплинути на вірус грипу, припинити його розмноження в організмі. Вчасне використання противірусних препаратів за призначенням лікаря здатне скоротити період хвороби, полегшити її перебіг та запобігти розвитку ускладнень.

Препарати, що пом’якшують симптоми, не діють на вірус грипу, але полегшують стан хворого, зменшують жар, нежить, біль у горлі, кашель, головний біль та біль у м’язах. За умови легкого перебігу хвороби симптоматичне лікування в домашніх умовах може виявитися достатнім для повного одужання.

Дітям до 18 років та вагітним жінкам не рекомендовано вживати аспірин – подолати жар можна за допомогою парацетамолу.

Під час грипу необхідно пити багато рідини. Їжа має бути легкою і нежирною, однак примушувати хворого їсти не варто.

Бережіть себе, не переохолоджуйтесь та при необхідності вчасно звертайтеся до лікаря!

МІСЬКА СТУДЕНТСЬКА ЛІКАРНЯ

Студентська лікарня функціонує з 1922 року.

Студентська лікарня сьогодні є сучасною багатопрофільною лікувально-профілактичною установою, що надає медичну допомогу студентам 24 Державних вищих навчальних закладів III–IV рівня акредитації, денної форми навчання, на 3-х рівнях

Реєстратура: тел. (057)706-15-14, (057)725-51-78, [email protected]